Wednesday, March 25, 2020

Questions and Answers on Veda, Upanishada and other Vedic Literature

Questions and Answers on Veda, Upanishada and other Vedic Literature
Questions and Answers on Veda, Upanishada and other Vedic Literature



Question No. 01. In which Vedik literature was the Varna System discussed?

Answer : Varna system is discussed in the hymns called Purusha Sukta which is in the Ninth Mandal of Rig Veda.

Question No. 02. In which Vedic literature was the Gayatri Mantra written?

Answer : The Gayatri Mantra is in the Third Mandal of Rig Veda.

Question No. 03. Who were Hotra or Hotri?

Answer : The Rishi who were expert in Rig veda and had proper knowledge of Rig Veda were called Hotra or Hotri.

Question No. 04. Who were Udgatri?

Answer : The Rishi expert in Sam Veda were called Udgatri.

Question No. 05. Who were called Adhvaryu in Vedic Period?

Answer : Adhvaryu were those who were expert in the knowledge of Yajurveda.

Question No. 06. Which vedic literature is the origin of Indian Medical Science or Ayurveda?

Answer : Atharvaveda

Question No. 07. Which Vedic literature is the collection of sacrificial formulae?

Answer : Atharvaveda ( having 730 hymns with about 6,000 mantras)

Question No. 08. What are Vedanga?

Answer : The Vedanga are six auxiliary disciplines in Vedic Literature :
(A) Shiksha contains knowledge of "Phonetics of Science of Pronunciation"
(B) Kalpa contains knowledge of "Rituals and ceremonies"
(C) Vyakarana contains knowledge of "Grammar"
(D) Nirukta contains knowledge of "Etymology (Origin of words)"
(E) Chhanda contains knowledge of "Metrics, rules of poetic composition"
(F) Jyotisha is all about "Astronomy".
Question No. 09. What kind of vedic literature are 'Brahmanas'?

Answer : The Brahmanas are the prose texts which contain the details about the meaning of Vedic hymns, their explanation and applications in daily life, and the stories of certain persons mentioned in different Vedic text.

Question No. 10. Which one is considered to be the oldest Veda?

Answer : Rig Veda is the oldest Veda.

Question No. 11. To whom is the Ninth Mandala of Rig Veda dedicated?

Answer : To the vedic deity 'Soma'.

Question No. 12. In Rig Veda how many times the name of River Ganga is mentioned?

Answer : Only one time.

Question No. 13. In Rig Veda how many times the name of River Yamuna is mentioned?

Answer : Three times.

Question No. 14. Which river is most described in Rig Veda?

Answer : Sindhu

Question No. 15. In Vedic Era, what is the name of the God/Goddess of Forest?

Answer : The name of the Goddess of forests is Akhyani.

Question No. 16. Which God is worshipped in vedic period for 'Storm'?

Answer : Marut

Question No. 17. The famous Gayatri mantra is addressed to which Vedic goddess?

Answer : The Gayatri mantra is addressed to the vedio goddess Savitri.

Question No. 18. From which book we came to know about 12 Ratninas or Civil Functionaries of Later Vedic Age?

Answer : We came to know about 12 Ratninas or Civil Functionaries of Later Vedio Age from Satapatha Brahmana.

Question No. 19. As mentioned in Satapatha Brahmana, who were the 12 Ratninas?

Answer : The 12 Ratninas were :
  1. Purohita,
  2. Mahishi,
  3. Yuvaraja,
  4. Suta/Sarathi,
  5. Bhagadugha,
  6. Akshavapa,
  7. Palagala,
  8. Govikarta,
  9. Senani,
  10. Gramani,
  11. Kshata,
  12. Sangrahitri.

Question No. 20. Which Upanishada gave the earliest reference to four ashramas (i.e. the stages) of life?

Answer : Jabala Upanishada

Question No. 21. In which Upanishada was the Yajnavalkya-Gargi dialogue written?

Answer : Vrihadarnyaka Upanishada.

Question No. 22. Where the term 'Shudra' was mentioned for the first time?

Answer : The term 'Shudra' was mentioned for the first time in the Tenth Mandala of Rig Veda.

Question No. 23. What is the other name of Vedic Literature?

Answer : Vedic Literature also known as Sruti (heard) and Smriti (memorized) as people in the Vedic age used to remember the Vedas by listening only.

Question No. 24. Who was the most important God in Rig Veda?

Answer : The most important God in Rig Veda was Indra.

Question No. 25. Which four vedic deities were mentioned in Boghazkoi inscription?

Answer : Four Vedic deities Indra, Mitra, Varuna and Nasatya were mentioned in the Boghazkoi inscription.

Question No. 26. Who was the God of morality during the Rig vedic times?

Answer : Varuna was the custodian of the moral and cosmic order.

Question No. 27. Who led the Confederacy of the ten kings against Sudasa?

Answer : Vishwamitra

Question No. 28. What was 'Dasarajana'?

Answer : As mentioned in the vedic literature, 'Dasarajana' was the battle of ten kings.

Question No. 29. Which Vedic Literature described Agni as 'Visvabheshaja'( cures all disease)?

Answer : Rig Veda

Question No. 30. How many times the word 'Jana' occures in Rig Veda?

Answer : The word 'Jana' (meaning Tribe) occures 275 times in the Rig Veda.


● To read about Aryans and Vedic Age
---> Click here.

● To read about Indus Valley Civilisation
---> Click here.

● To read about Gautama Buddha & Buddhism ---> Click here.

● To read about Buddhist Council and Buddhist ---> Click here.

● To read about Jainism and Vardhaman Mahavira ---> Click here.

No comments:

Post a Comment

To acquire more, you must study the following...

Questions and Answers on Gautam Buddha and Buddhism

Questions and Answers on Gautam Buddha and Buddhism Question No. 01.  Who was the founder of ' Buddhism '? Answer : Gauta...

"The difference between ordinary and extraordinary is that little extra..."