Pages

Tuesday, March 24, 2020

Questions and Answers on Aryans and the Vedic Age

Questions and Answers on Aryans and the Vedic Age
Questions and Answers on Aryans and the Vedic Age




Question No. 01. Where was the original homeland of Aryans?

Answer : The location of the original homeland of the Aryans is still controversial. There are different theories associated with the Aryans and their origins. But the most accepted theory is that they migrated from Central Asia in several groups between 2000-1500 BC and settled in Eastern Afganistan, modern Pakistan, Panjab and Western Uttar Pradesh.

Question No. 02. What are the seven rivers of Sapta Sindhu?

Answer : The seven rivers are the Sindhu, it's five tributaries Vitasta, Askini, Vipas, Parushni, Sutudri and the Saraswati.

Question No. 03. What are the present name of Sindhu river and it's tributaries?

Answer : The present name of Sindhu river and it's tributaries are as follows :
Sindhu – Indus
Vitasta – Jhelum
Askini – Chenab
Vipas – Beas
Parushni – Ravi
Sutudri – Sutlej

Question No. 04. What was the occupation of Aryans?

Answer : The main occupation of Aryans were Agriculture and Postoratism. Actually Aryans followed a mixed economy consisting of both.

Question No. 05. Which instrument used in Agriculture is mentioned in Rig Veda?

Answer : Ploughshare is mentioned in Rig Veda. It was made up of wood and was drawn by the Ox.

Question No. 06. What is the term used for 'war' in Rig Veda?

Answer : The term used for 'war' in the Rig Veda is Govishthi (meaning 'search for cows').

Question No. 07. What was the standard unit of exchange in Vedic age?

Answer : Cow was the standard unit of exchange in Vedic age.

Question No. 08. What is 'Gavyuti'?

Answer : In Vedic period 'Gavyuti' was a unit of distance. It is the distance at which a cow's call or lowing can be heard.

Question No. 09. What were the Samiti and the Sabha in the Vedic period?

Answer : In the Vedic period, the Samiti was the National Assembly of the people. The Samiti mainly dealt with the policy decisions and political business. The Sabha was the Council of Elders of the tribe.

Question No. 10. Which was called 'Bali' in Vedic period?

Answer : In the Vedic period, Voluntary Offerings to the Chief (King/Rajan) by the people of tribe (Jana) is called 'Bali'.

Question No. 11. What were the different gold coins used in Vedic age?

Answer : The name of different Gold coins used in Vedic age were Nishka, Krishna and Satmana.

Question No. 12. Who was 'Bhagadugha'?

Answer : In the Vedic period, the 'Revenue Collector' was named as 'Bhagadugha'.

Question No. 13. Which was the most important grain grown in the Vedic age?

Answer : The most important grain grown in the Vedic age was Barley.

Question No. 14. In Vedic age which grain was referred as Vrihi?

Answer : Rice was referred as Vrihi in Vedic age.

Question No. 15. What term was used for 'Love Marriage' during Vedic period?

Answer : The term used for 'Love Marriage' was "Gandharva".

Question No. 16. How many types of marriage were in practice during the Vedic period?

Answer : Eight types of marriage were in practice during the Vedic age –
  1. Brahma
  2. Daiva
  3. Arsa
  4. Prajapati
  5. Gandharva
  6. Asura
  7. Rakshana
  8. Paishacha


Question No. 17. What is 'Asvamedha'?

Answer : 'Asvamedha' was an important rituals practised during Vedic period. A king performed the 'Asvamedha', which meant unquestioned control over the area, in which the Royal Horse ran uninterrupted.

Question No. 18. Who was the Supreme God in Later Vedic age?

Answer : In the Later Vedic age the Supreme God was Prajapati.

Question No. 19. Who become the "God of Shudras" in Later Vedic age?

Answer : Pushan became the "God of Shudras" as he was considered as responsible for well being of cattle.

Question No. 20. What were the main occupation of people in the later Vedic age?

Answer : In the later Vedic age, agriculture was the main occupation of the people.

Question No. 21. What was the term used in the Vedic age to denote a group of families?

Answer : The term used to denote a group of families in the Vedic age are 'Jana'.

Question No. 22. In the Rig Vedic age, after the King who was the next most important functionary of the State?

Answer : In the Rig Vedic age, the next most important functionary after the King was Purohita.




● To read about Gautama Buddha and Buddhism ---> Click here.


●● To read about Buddhist Council and Buddhism ---> Click here.

●●● To read about Jainism and Vardhama Mahavira ---> Click here.

◆ To read about Indus Valley Civilisation
---> Click here.

No comments:

Post a Comment