Saturday, March 28, 2020

Questions and Answers on Indus Valley Civilisation

Harapan Civilisation
India Valley Civilisation


Question No. 01. What is the most accepted time period of Indus Valley Civilisation?

Answer : The most accepted time period of Indus Valley Civilisation is 2500 BC – 1700  BC, according to carbon-14 dating process.

Question No. 02. Why Indus Valley Civilisation is also known as Harappan Civilisation or Harappan culture?

Answer : Indus Valley Civilisation is also known as Harappan Civilisation or Harappan culture because the most evidence of the achievements of this civilisation have been excavated from Harappa.

Question No. 03. Who discovered Harappa in 1921?

Answer : Dayaram Sahani first discovered Harappa in 1921.

Question No. 04. Who discovered the civilisation at Mahenjodaro in 1922?

Answer : Rakhaldas Bandyopadhyay (also known as RD Banarjee) discovered the civilisation of Mahenjodaro in 1922.

Question No. 05. Who named the ancient civilisation as "Harappan Civilisation" after the first discovered site at Harapppa?

Answer : John Marshall, the director-general of the Archaeological Survey of India named the ancient civilisation as "Harappan Civilisation".

Question No. 06. What is the meaning of the word "Mahenjodaro"?

Answer : The meaning of the word Mahenjodaro is "Mound of the dead".

Question No. 07. Which are the two sites of Indus Valley Civilisation located in Afganistan?

Answer : Mundigak and Shortughai are the two sites of Indus Valley Civilisation located at Afganistan.

Question No. 08. With which civilisation, the seals found at Mahenjodaro has similarities?

Answer : There are similarities between the seals found at Mahenjodaro and Sumeria.

Question No. 09. Where "the Great Granary" of the Indus Valley Civilisation has been discovered?

Answer : The Great Granary of the Indus Valley Civilisation ( 2 rows of 6 Granaries with brick platform) has been discovered at Harappa.

Question No. 10. What is the name of the Harappan site where traces of a horse have been found?

Answer : Traces of a horse have been found at Surkotada.

Question No. 11. Which harappan site was associated with Rice cultivation?

Answer : Archaeological discoveries said that Lothal was associated with Rice cultivation.

Question No. 12. What was the main occupation of the people of the Indus Valley Civilisation?

Answer : The main occupation of the people of Indus Valley Civilisation was Agriculture.

Question No. 13. At which site of Indus Valley Civilisation was the Great Bath found?

Answer : The Great Bath was found at Mahenjodaro.

Question No. 14. What are the main characteristics of the Indus Valley Civilisation?

Answer : There are three main characteristics of the Indus Valley Civilisation :

  1. Underground Drainage System
  2. Use of Burnt Bricks
  3. Use of Lamp-post or Street lighting.


Question No. 15. Who were first to produce Cotton in the world?

Answer : The people of Indus Valley Civilisation were first to produce Cotton in the world.

Question No. 16. Where was a fragment of woven cotton cloth found?

Answer : A fragment of woven cotton cloth was found at Mahenjodaro.

Question No. 17. Indus Valley Civilisation belongs to which age?

Answer : Indus Valley Civilisation belongs to the Bronze age.

Question No. 18. Which popular metal was not known to the people of Indus Valley Civilisation?

Answer : Iron was not known to the people of Indus Valley Civilisation.

Question No. 19. In which civilisation the earliest evidence of Silver in India is found?

Answer : The earliest evidence of Silver in India is found in Harapan Civilisation.

Question No. 20. Which kind of trade system was generally practised in Indus Valley Civilisation?

Answer : Trade was based on barter system in Indus Valley Civilisation.

Question No. 21. What were the coastal towns of the Indus Valley Civilisation?

Answer : Lothal, Surkotada, Sutkagendor, Prabspattan, Bhatrao, Kalibangan, Dholavira, Diamabad were the coastal towns of the Indus Valley Civilisation.

Question No. 22. What is the name of the artificial dockyard in Indus Valley Civilisation?

Answer : Lothal was the artificial dockyard in the Indus Valley Civilisation.

Question No. 23. Which Harappan site had a dock?

Answer : Lothal

Question No. 24. Where was a bronze image of a nude woman dancer (identified as 'Devadasi') found?

Answer : A bronze image of a mude woman dancer was found at Mahenjodaro.

Question No. 25. Who was the Chief Female Deity in Indus Valley Civilisation?

Answer : Mother Goddess (Goddess of Earth) – A terracotta figure where a plant is shown growing out of the embryo of a woman.

Question No. 26. Who was the Chief Male Deity in Indus Valley Civilisation?

Answer : Pashupati Mahadeva (Proto-Shiva) – represented in seals as sitting in a yogic posture on a low throne and having three faces and two horns. He is surrounded by an elephant, a tiger, a rhino and a buffalo and two deers appear at his feet.

Question No. 27. Which site is named as "Manchester of Indus Valley Civilisation"?

Answer : Lothal is named as "Manchester of Indus Valley Civilisation" because of its expansion of cotton trade.

Question No. 28. What are the main characteristics of script used in Indus Valley Civilisation?

Answer : The script used in Indus Valley Civilisation was quasi-pictographic in nature. Fish symbol is most represented. Overlapping and placing of letters show that it was written from right to left in the first line and then left to right in the second line. This style is called Boustrophedon.

Question No. 29. The figure of the God that was depicted in the seal of Indus Valley Civilisation is _____________________ .

Answer : Pashupati Mahadeva.

Question No. 30. Where have the remaining of a wooden drain of Indus Valley Civilisation been found?

Answer : The remaining of a wooden drain have been found at Mahenjodaro.

Question No. 31. What is the latest site of Harappan Civilisation (i.e. Indus Valley Civilisation) discovered in Gujarat?

Answer : The largest site of Indus Valley Civilisation in Gujarat was discovered at Dholavira in the Kutch district.

Question No. 32. Which is the largest site of Indus Valley Civilisation?

Answer : The largest site of Indus Valley Civilisation is Rakhigarhi in Haryana, India.

No comments:

Post a Comment