Monday, March 30, 2020

Questions and Answers on Magadha Empire : Haryanka Dynasty (Bimbisara, Ajatashatru, Udayin))

Questions and Answers on Magadha Empire : Haryanka Dynasty (Bimbisara, Ajatashatru, Udayin)
Magadha Empire : Haryanka Dynasty
(Bimbisara, Ajatashatru, Udayin)



Magadha Empire


Question No. 01. When did the Magadha Empire in Ancient India exist?

Answer : The period from 544 BC to 321 BC  Magadha Empire in Ancient India was in existance.

Question No. 02. Which three dynasty ruled the Magadha in Ancient India?

Answer : These three dynasty as follows:
(1) Haryanaka dynasty (544 BC to 412 BC),
(2) Shishunaga dynasty (412 BC to 344 BC),
(3) Nanda dynasty (344 BC-321 BC).

Question No. 03. Who is considered as the founder of Magadha dynasty?

Answer : According to Hindu Epic Mahabharata, Brihadratha was the founder of the Magadha dynasty.

Question No. 04. What were the causes of Rise of Magadha in Ancient India?
OR, Why was Maganda become the strongest kingdom in Ancient India?

Answer : The causes of Rise of Magadha were as follows :
  • Magadha was surrounded by rivers on three sides, the Ganga, Son and Champa. This geographical position maked the region impregnable to enemies.

  • Natasha was located at Gangetic valley, thus the area had fortile soil and it also received enough rainfall.

  • Rajgir and Pataliputra, the two capitals of Magadha, were located in advantageous geographical location.

  • Magadha had huge copper and iron deposits in ancient India, which helped in preparation of effective and advanced weapons.

  • Because of its location surrounding rivers, Magadha could easily control trade.

  • Ambitious rulers and Unorthodox character of the society of Magadha helped in rising of Magadha.

Haryanka Dynasty (544 BC - 492 BC)


Question No. 05. What was the first important and powerful dynasty of Magadha in ancient India?

Answer : Haryanka dynasty was the first important and powerful dynasty of Magadha in ancient India.

Question No. 06. Who was the founder of Haryanka Dynasty?

Answer : Bimbisara was the founder of Haryanka Dynasty.

Question No. 07. What was the capital of Magadha Emperor Bimbisara?

Answer : The capital of Magadha Emperor Bimbisara was Rajgiri (Girivraja), which was surrounded by five hills.

Question No. 08. How long did Bimbisara ruled in Magadha?

Answer : Magadha king Bimbisara of Haryanka dynasty ruled for 52 years from 544 BC to 492 BC.

Question No. 09. Which ancient ruler of Magadha was known as 'Seniya' or 'Shrenik'?

Answer : Magadha ruler Bimbisara was known as Seniya or Shrenik, according to Jain text.

Question No. 10. Who defeated the Anga king Brahmadatta?

Answer : Magadha king Bimbisara defeated the Anga king Brahmadatta.

Question No. 11. Who was the frist king of Ancient India to have a standing army?

Answer : Magadha king of Haryanka dynasty Bimbisara was the first king to have a standing army.

Question No. 12. How many wives did Bimbisara have?

Answer : Bimbisara had foru wives – Mahakosaladevi, Chellana, Khema and Vaidehi.

Question No. 13. Do you know about the four wives of Magadha ruler Bimbisara?

Answer : The Emperor of Magadha, Bimbisara strengthened his own position by matrimonial alliance. He had four wives belonged to four royal family of ancient India.
  1. Mahakosaladevi – She belonged to the royal family of Kosala, daughter of the king of Kosala and sister of Prasenjit (Ruler of Kashi).
  2. Chellana – She was the daughter of the Lichchavi king of Vaisali and sister of Chetaka.
  3. Khema – She was the daughter of the king of Madra, Panjab.
  4.  Vaidehi – She was the daughter of Videhi king.

Question No. 14. Which wife of Bimbisara became a Buddhist Bhikkhuni (nun)?

Answer : Khema, the wife of the king Bimbisara of Magadha, became a Buddhist Bhikkhuni.

Question No. 15. Who was the personal physician of Magadha Emperor Bimbisara?

Answer : Jivaka was the personal physician of Magadha Emperor Bimbisara.

Question No. 16. Why did Bimbisara send his personal physician Jivaka to Ujjain?

Answer : Magadha Emperor Bimbisara sent his personal physician Jivaka to Ujjain for medical treatment of his rival Avanti king Chandapradyata Mahasena who was suffering from Jaundice (probably).

Question No. 17. Who sent an embassy to Bimbisara?

Answer : Pukku Sati, the Gandhara ruler of Taxila, sent an embassy to Bimbisara of Magadha.

Question No. 18. Who killed Bimbisara?

Answer : Haryanka King Bimbisara was imprisoned by his own son Ajatashatru and later killed by him.

Question No. 19. Which Emperor was contemporary to Gautama Buddha and Mahavira both?

Answer : Magadha Emperor Bimbisara of Haryanka dynasty was contemporary to Gautama Buddha and Mahavira both.

Question No. 20. Who were the parents of Magadha Emperor Ajatashatru?

Answer : Bimbisara was the father of Ajatashatru and Chellana was the mother of Ajatashatru.

Question No. 21. Who defeated Prasenjit, the king of Kosala?

Answer : Magadha Emperor Ajatashatru defeated his maternal uncle Prasenjit, king of Kosala and married his daughter Vijjira.

Question No. 22. How did Ajatashatru of Haryanka Dynasty come to the throne of Magadha Empire?

Answer : Ajatashatru imprisoned his father Bimbisara and later killed him to come to occupy the throne of Magadha Empire.

Question No. 23. How did Ajatashatru defeated the Vajji (Vaishali)?

Answer : Ajatashatru was able to defeat the king of Vajji (Vaishali - the capital of Lichchhavis) after a long period of 16 years, by sowing the seeds of disorder amongst the people of Vaishali.

Question No. 24. Who were Sunidha and Vatsakar?

Answer : Sunidha and Vatsakar were the diplomatic ministers of Ajatashatru's empire. They sewed the seeds of disorder amongst the people of Vaishali.

Question No. 25. What was Mahashilakantaka?

Answer : Mahashilakantaka was a Catapult that would throw heavy stones at a great distance. It was used by Magadha Emperor Ajatashatru in the battle with the Lichchhavi republic of Vaishali.

Question No. 26. What was Rathamushala?

Answer : Rathamushala was a kind of self- propelling, covered chariot that had rotating spears and blades attached to it's wheels. Rathamushala helped Ajatashatru to defeat the Lichchhavis.

Question No. 27. Which Haryanka king built the fort of Rajagriha?

Answer : Magadha Emperor Ajatashatru of Haryanka Dynasty built the fort of Rajagriha.

Question No. 28. Who built a watch-fort (Jaladurga) at Patali village?

Answer : The Magadha Emperor Ajatashatru built a watch-fort (Jaladurga) a village named Patali on the bank of river Ganges.

Question No. 29. Who was in the throne of Magadha when Gautama Buddha died?

Answer : Gautama Buddha died during the reign of Magadha Emperor Ajatashatru.

Question No. 30. Who patronised the First Buddhist Council?

Answer : Magadha Emperor Ajatashatru patronised the First Buddhist Council in 483 BC at Saptaparni cave, Rajagriha.

Question Nom 31. Who was the successor of Ajatashatru?

Answer : His son, Udayin (Udaybhadra) was the successor of Ajatashatru. King Udayin ruled over Magadha from 460 BC to 444 BC.

Question No. 32. Where did Udayin transfer the capital of Magadha Empire?

Answer : Udayin built a fort upon the confluence of the Ganga and the Son at Pataliputra (Patna) and transferred the capital of Magadha Empire from Rajagriha to the new city Pataliputra.

Question No. 33. Who was the successor of Udayin?

Answer : According to Buddhist chronicles, Udayin was succeded by Anuruddha

Question No. 34. Who was the last king of Haryanka Dynasty?

Answer : The last king of Haryanka Dynasty was Naga-Dashak. 

Question No. 35. Who overthrew the Haryanka Dynasty?

Answer : Shisunaga, a minister (Amatya) of Naga-Dashak overthrew the Haryanka Dynasty and established Shisunaga dynasty.

No comments:

Post a Comment