Pages

Friday, March 20, 2020

Questions and Answers on Gautam Buddha and Buddhism

Questions and Answers on Gautam Buddha and Buddhism
Questions and Answers
on Gautam Buddha and Buddhism

Question No. 01. Who was the founder of 'Buddhism'?
Answer : Gautam Buddha (he is also called 'Sakyamuni' or 'Tathagata'.)



Question No. 02. In which Kshatriya family, Gautam Buddha was born in 563 BC ?
Answer : Gautam Buddha was born in 563 BC on the vaisakha purnima day at Lumbini (now in Nepal) in the Sakya Kshatriya clan (Sakya tribe of Kapilavastu).

Question No. 03. Who were the parents of Gautam Buddha?
Answer : Gautam Buddha's father was Suddhodhon (Saka ruler) and his mother was Mahamaya (some says Mayadevi). But his mother died after 7 days of his birth and he was brought up by stepmother Prajapati Gautami.

Question No. 04. What is the original or childhood name of Gautam Buddha?
Answer : The childhood name of Gautam Buddha is Siddhartha.

Question No. 05. Do you know the name of Gautam Buddha's wife and son?
Answer : At the age of 16, Gautam Buddha (then Siddhartha) got married to Yashodhara and enjoyed the married life for 13 years. He had a son named Rahul.

Question No. 06. What is the meaning of the symbol "Lotus and Bull" in Buddhism?
Answer : The birth of Gautam Buddha is symbolised by "Lotus and Bull".

Question No. 07. What is the meaning of the symbol "Horse" in Buddhism?

Answer : The symbol "Horse" represents the Great Renunciation or Mahabhinishkramana of Gautam Buddha (Siddhartha).

Question No. 08. At which age Siddhartha (Gautam Buddha) left his family, his land and everything?

Answer : At the age of 29 years to be a mendicant (a wandering ascetic); eventually he became a religious leader for the people.

Question No. 09. At which age Gautam Buddha got enlightenment?

Answer : At the age of 35 years.

Question No. 10. In which country the largest Buddhist Temple is situated?

Answer : Indonesia (Borobudur temple at Magelang, Indonesia).

Question No. 11. What is 'Jatakas'?
Answer : Jatakas are the earliest Buddhist literature which deal with the stories of the various births of Gautam Buddha.

Question No. 12. Who was the personal physician of Gautam Buddha?
Answer : Jeevaka

Question No. 13. Which monk did influence Ashoka to embrace Buddhism?
Answer : Upa Gupta

Question No. 14. Who was the teacher of Gautam Buddha?
Answer : Alara Kalama (from whom he learnt the technique of meditation).

Question No. 15. What is 'Stupas' in Buddhism?
Answer : Stupas are the places which contain the relics of Buddha.

Question No. 16. In which language were Buddhist literatures originally written?
Answer : Pali

Question No. 17. Which country has the highest number of Buddhists in the world?
Answer : China (Approximately half of the world's Buddhist live in China)

Question No. 18. In which country is the statue of 'Leshan Giant Buddha' located?
Answer : China

Question No. 19. Which state in India has the largest number of Buddhists?
Answer : Maharashtra

Question No. 20. Which book is the main source of the Buddhist teachings?
Answer : Tripitakas

Question No. 21. By whom the book 'Buddhacharita' was written?
Answer : Buddhacharita is written by Aśvaghoṣa on the life of Gautam Buddha.

Question No. 22. At which place Gautam Buddha got enlightenment?
Answer : Under a Pipal tree on the banks of Niranian (Phalgu) river at Uruvella (Bodh Gaya) on the 49th day of meditation.

Question No. 23. In which place Gautam Buddha died?
Answer : At the age of 80 years Gautam Buddha died at Kusinagar in Uttar Pradesh.

Question No. 24. Who spread Buddhism in Korea?
Answer : Wonhyo Daisa

Question No. 25. What is 'Nirvana'?
Answer : According to Buddhism, Nirvana is the Supreme realization of the end of suffering.

Question No. 26. How many noble truths are there in Buddhism? What are these?
Answer : There are four noble truths in Buddhism which are known as Arya Satyas. These four Noble truths are –
(1) The world is full of sorrows (Sabbam Dukkam).
(2) The cause of sorrow is desire (Dwadash Nidan/ Pratitya Samutpada).
(3) If desires are conquered, all sorrows can be removed (Nirvana).
(4) This can be achieved by following the 8-fold path (Astangika Marga).

Question No. 27. What is Eight-fold path?
Answer : In Buddhism, Eight-fold path consists of -
(a) Right Understanding
(b) Right Thought
(c) Right Speech
(d) Right Action
(e) Right Livelihood
(f) Right Effort
(g) Right Mindfulness
(h) Right Concentration

Question No. 28. In Buddhism, what is symbolized by 'Bodhi tree'?
Answer : Bodhi tree is a symbol of Nirvana or Sambodhi (Enlightenment).

Question No. 29. What is Mahaparinirvana?
Answer : The death of Gautam Buddha – he died at the age of 80 in 483 BC at Kushinagar in Uttar Pradesh.

Question No. 30. What is Tripitakas?

Answer : The sacred book Buddhism is called the Tripitaka (Tipitaka in Pali). It is also called the Pali Canon, after the language in which it was first written. It is written in an ancient Indian language called 'Pali' which is very close to the language that the Gautam Buddha himself spoke. It has three parts as follows:
(1) Vinaya Potaka - Rules of monastic discipline for monks,
(2) Sutta Pitaka - Collection of Buddha's sermon,
(3) Abhidhamma Pitaka - Philosophies of Buddha's teachings.


Read more 30 questions and answers about Buddhism : Click here.

Read about Jainism and Vardhaman Mahavira :  Click here.

No comments:

Post a Comment