Sunday, April 5, 2020

Maurya Empire : Chandragupta Maurya, Bindusara, Ashoka

Maurya Empire : Chandragupta Maurya, Bindusara, Ashoka
Maurya Empire : Chandragupta Maurya, Bindusara, Ashoka



Question No. 01. Who was the founder of the Maurya Empire?

Answer : Chandragupta Maurya (322 BC - 298 BC), assisted by Kautilya overthrew Dhanananda and established Maurya Empire in 322 BC.

Question No. 02. Who was the Prime Minister of Chandragupta Maurya?

Answer : Kautilya (or Chanakya or Vishnugupta) was the Prime Minister of Chandragupta Maurya.

Question No. 03. What are the main historical sources of information about Maurya Empire?

Answer : The main sources of information about Maurya Empire are –

  • The book 'Arthashashtra' written by Kautilya or Chanakya.
  • Different Buddhist Literatures.
  • The book 'Mudrarakshasa' of Vishakhadatta.
  • The book 'Indica' of Megasthenese.
  • Various Edicts of Maurya Age.
  • Puranas & etc.

Question No. 04. Who was called as Sandrocottus/Androcottus by Greek scholars?

Answer : Chandragupta Maurya was called as Sandracottus or Androcottus by Greek scholars.

Question No. 05. Where was the capital of Chandragupta Maurya?

Answer : The capital of Chandragupta Maurya was at Pataliputra.

Question No. 06. Which Indian king defeated Selucus Nikator, the general of Alexander?

Answer : Chandragupta Maurya defeated Selucus Nikator, the general of Alexander in 305 BC. There was a matrimonial alliance between them and also Seleucus surrendered a vast territory in return for 500 elephants.

Question No. 07. Who was the Greek Ambassador to the court of Chandragupta Maurya?

Answer : Magasthenese was the Greek Ambassador to the court of Chandragupta Maurya.

Question No. 08. Who sent Magasthenese as Ambassador to the court of Chandragupta Maurya?

Answer : Selucus Nikator, the general of Alexander sent the Greek scholar Magasthenese as his Ambassador to the court of Chandragupta Maurya.

Question No. 09. Which religion was embraced by Chandragupta Maurya?

Answer : Chandragupta Maurya embraced Jainism.

Read more about : Jainism and Vardhaman Mahavira

Question No. 10. Which Jain scholar influenced Chandragupta Maurya?

Answer : Chandragupta Maurya was influenced by the Jain scholar Bhadrabahu.

Question No. 11. Where and how did Chandragupta Maurya die?

Answer : Chandragupta Maurya died of slow starvation (salekhna) at Chndragiri Hill, Sravanbelagola.

Question No. 12. Who was the first Indian ruler to unite the whole North India?

Answer : Chandragupta Maurya was the first Indian ruler to unite the whole North India.

Question No. 13. Which Maurya ruler constructed a thousand-mile-long highway connecting Pataliputra in Bihar to Taxila in the north-west India?

Answer : Chandragupta Maurya constructed a thousand-mile-long highway connecting Pataliputra in Bihar to Taxila in the north-west of India.

Question No. 14. Which were the other names of Kautilya mentioned in History?

Answer : The other names of Kautilya were Chanakya and Vishnugupta.

Question No. 15. Who wrote the book 'Arthashashtra' ?

Answer : The book 'Arthashashtra' was written by Kautilya (or Chanakya or Vishnugupta).

Question No. 16. Who wrote the book 'Mudrarakshasa'?

Answer : The book 'Mudrarakshasa' was written by Vishakhadatta' in Sanskrit.

Question No. 17. Who wrote the book 'Indica'?

Answer : Magasthenese wrote the book 'Indica' about socio-economic and administrative structure of Ancient India under Maurya rulers.

Question No. 18. Who was the successor of Chandragupta Maurya?

Answer : The successor of Chandragupta Maurya was his son, Bindusara (298 BC - 273 BC).

Question No. 19. During the reign of which Maurya ruler, 'Taxila revolt'?

Answer : The 'Taxila revolt' or Taxila uprising was originated during the reign of Maurya Emperor Bindusara. Bindusara send his son Ashoka to control that uprising.

Question No. 20. Which Maurya Emperor was called as Amitro Chates by Greeks (Magasthenese) ?

Answer : Bindusara was called as Amitra Chates by Greeks.

Question No. 21. What were the other names of Maurya Emperor Bindusara mentioned in different historical texts?

Answer : The other names of Bindusara mentioned in historical texts as follows :
  • Amitro Chates - Greeks (Magasthenese)
  • Amitroghata i.e. slayer of foes - Patanjali
  • Vindupala - Chinese texts.
  • Sinhasena - Jain texts
  • Bhadrasara - Yayu Purana.

Question No. 22. Who sent Deimachus as Ambassador to the court of Bindusara?

Answer : Antichus I , the Selucid king of Syria, sent Deimachus as his ambassador to the court of Bindusara.

Question No. 23. Who sent 'Dionysius' as his ambassador to the court of Bindusara?

Answer : Ptoleny Philladelphus of Egypt sent Dionysius as his ambassador to the court of Bindusara.

Question No. 24. Who was employed as Governor / Viceroy of Taxila and Ujjain by Bindusara?

Answer : The son of Bindusara, Ashoka Maurya was the Governor / Viceroy of Tahola and Ujjain.

Question No. 25. Who was the successor of Bindusara?

Answer : Ashoka Maurya was the successor of Bindusara.

Question No. 26. Who included Afganistan and Baluchistan into Maurya Empire?

Answer : The greatest Maurya ruler, Ashoka Maurya included Afganistan and Baluchistan into Maurya Empire.

Question No. 27. When Kalinga War was faught?

Answer : Maurya Emperor Ashoka faught Kalinga War in 261 BC in the 9th year of his rule.

Question No. 28. What is considered as the turning point of the life of Ashoka and Maurya dynasty?

Answer : The Kalinga War (261 BC) of Ashoka is considered as the turning point of the life of Ashoka and Maurya dynasty.

Question No. 29. Who led the army of Kalinga against Ashoka in Kalinga War in 261 BC?

Answer : The army of Kalinga was led by Raja Anantha Padmanabha against the Mauryan army.

Question No. 30. Which religion was embraced by Ashoka, after the Kalinga War?

Answer : After the Kalinga War, Maurya ruler Ashoka embraced Buddhism.

Read about Buddhism and Gautam Buddha : Click here.

Question No. 31. Which Buddhist monk influenced Ashoka?

Answer : Buddhist monk, Upagupta influenced the Maurya Emperor Ashoka about Buddhism.

Question No. 32. Where did Ashoka send his son and daughter as Buddhist missionaries?

Answer : Ashoka Maurya sent his son Mahendra and his daughter Sanghamitra to Ceylon (Sri Lanka) as Buddhist missionaries with a sapling of original pipul tree.

Question No. 33. Who were Dhamma Mahamatras?

Answer : Dhamma Mahamatras were the officers of righteousness appointed by Maurya Emperor Ashoka to spread the message of Dhamma (righteousness).

Question No. 34. Where was the Third Buddhist Council held under the patronage of Maurya Emperor Ashoka?

Answer : The Third Buddhist Council was held under the patronage of Maurya Emperor Ashoka at Pataliputra in 250 BC.

Read about Buddhist Councils : Click here.

Question No. 35. Who was the successor of Maurya Emperor Ashoka?

Answer : Kunal was the successor of Maurya Emperor Ashoka.

Question No. 36. Which Emperor of ancient India has been referred as 'Devanampriya' and 'Priyadarsi'?

Answer : Maurya Emperor Ashoka has been referred as 'Devanampriya' (the beloved of the Gods) and 'Priyadarsi' (one who regards everyone amiably).

Question No. 37. Who was the last Maurya ruler?

Answer : Brihadratha was the last Maurya ruler who was assassinated in 184 BC by his Brahmin Commander-in-chief, Pushyamitra shunga, who established the Shunga dynasty.

Question No. 38. What was the name of currency used in Maurya age?

Answer : The name of currency used in Maurya age was 'Pana'.

Question No. 39. What was the educational hub in Maurya Age?

Answer : Taxila was considered as the educational hub of Maurya age.

Question No. 40. In which language was the rock edicts of Ashoka written?

Answer : The rock edicts of Ashoka was written in Prakrit language.






No comments:

Post a Comment