Wednesday, April 1, 2020

Questions and Answers on Magadha Empire : Shishunaga dynasty and Nanda Dynasty (Shishunga, Kalashoka, Mahapadmananda, Dhanananda)

Questions and Answers on Magadha Empire : Shishunaga dynasty and Nanda Dynasty (Shishunga, Kalashoka, Mahapadmananda, Dhanananda)
Questions and Answers on Magadha Empire : Shishunaga dynasty and Nanda Dynasty (Shishunga, Kalashoka, Mahapadmananda, Dhanananda)


Question No. 01. Who was the founder of Shishunaga dynasty?

Answer : Shishunaga, formerly an Amatya (Minister) of king Naga-dashak of Magadha Empire under Haryanka dynasty, was the founder of the Shishunaga dynasty in Magadha.

Question No. 02. Which Magadha Emperor destroyed the Pradyota dynasty of Avanti and ended the Hundred-year old rivalry between two states?

Answer : Magadha Emperor Shishunaga destroyed the Pradyota dynasty of Avanti and ended the Hundred-year old rivalry between two states.

Question No. 03. Where did the capital of Magadha shift temporarily during the reign of Shishunaga?

Answer : Shishunaga

Question No. 04. Who was the successor of Shishunaga?

Answer : Kalashoka (Kakavarin) was the successor of Shishunaga.

Question No. 05. Which Magadha Emperor convened the second Buddhist Council in 383 BC?

Answer : Kalashoka convened the second Buddhist Council in 383 BC.

Question No. 06. During the reign of Kalashoka, where was the second Buddhist Council held?

Answer : During the reign of Kalashoka, the second Buddhist Council was held at Vaishali.

Question No. 07. Who was the president of second Buddhist Council?

Answer : Sabakami was the president of second Buddhist Council.

Question No. 08. Who shifted his capital from Vaishali to Pataliputra?

Answer : Kalashoka shifted his capital from Vaishali to Pataliputra.

Question No. 09. Who was the last king of Shishunaga dynasty?

Answer : The last king of the 'Shishunaga dynasty' was Nandi Bardhan (According to another opinion, 'Mahanandin'.)

Question No. 10. Which dynasty of Magadha is considered to be the first non-kshatriya dynasty?

Answer : Nanda dynasty is considered to be the first non-kshatriya dynasty of Magadha.

Question No. 11. Who established Nanda dynasty in Magadha?

Answer : Mahapadmananda was the founder of Nanda dynasty in Magadha.

Question No. 12. Who is described as 'the first empire builder of Indian History'?

Answer : Mahapadmananda is described as 'the first empire builder of Indian History'.

Question No. 13. Who is called as 'First Historical Emperor of India'?

Answer : Mahapadmananda is called as 'First Historical Emperor of India'.

Question No. 14. Who killed the Nandi Barman and ended the Shishunaga dynasty?

Answer : Mahapadmananda killed Nandi Bardhan of Shishunaga dynasty.

Question No. 15. Which Magadha ruler is known as 'Ekrat'?

Answer : Nanda ruler Mahapadmananda is known as 'Ekrat'.

Question No. 16. Who was the successor of Mahapadmananda?

Answer : Mahapadmananda was succeeded by his eight sons, last one being Dhanananda.

Question No. 17. In Puranas, who was described as 'Sarvakashtriyantaka'?

Answer : In puranas, Mahapadmananda was described as 'Sarvakashtriyantaka' or the destroyer of all the Kshatriyas.

Question No. 18. Who was the first shudra king of Magadha?

Answer : Mahapadmananda.

Question No. 19. What was the capital of Mahapadmananda?

Answer : The capital of Magadha during the reign of Mahapadmananda was Pataliputra (Patna, Bihar).

Question No. 20. Who was the last Nanda ruler of Magadha Empire?

Answer : Dhanananda was the last Nanda ruler of Magadha Empire.

Question No. 21. During Alexander's invasion, who was the ruler of Magadha Empire?

Answer : Dhanananda was the ruler of Magadha Empire during Alexander's invansion in North-Western India.

Question No. 22. Who is referred to as 'Agrammes' or 'Xan-drames' in the Gerek texts?

Answer : Dhanananda is referred to as 'Agrammes' or 'Xan-drames' in the Greek texts.

Question No. 23. Who killed Dhanananda and overthrew Nanda dynasty?

Answer : Chandragupta Maurya killed Dhnananda and overthrew Nanda dynasty.


Related Post : Maganda Empire : Haryanka Dynasty (Bimbisara, Ajatashatru, Udayin)

No comments:

Post a Comment